maanantai 1. marraskuuta 2010

30.-31.10. hakuleiri Rymättylässä

Tehotreenausta päivällä ja pimeässä. Mentiin Hyppäyksen mökkiin jo perjantaina, kaikki muutkin tulivat ja vietettiin mukava ilta turisten tietysti koirista.

Lauantaina klo 9.00 istuttiin aamupalalla ja tehtiin jokaiselle koiralle treenisuunnitelma. Osa partioi ja osa risteili. Kiistalle ihan normi risteilytreeni.

Lähetin ensin oikealle, kun Kiista merkkasi sen puolen. Maalimies oli kävellyt n.20m päästä alueen suunatisesti ja Kiista nappasi jäljen. Lähetin usemman kerran ja aina halusi taittaa jäljen kohdalta eteenpäin. Lopulta sinne oikeaan etukulmaan lähetettiin ihan oikeasti mm, joka kiersi kaukaa alueen ulkopuolelta paikalleen. Kiista saikin hajun, ylitti jäljen ja löysi mm.
Seuraavallakin pistolla vasempaan otti hajuista kiinni ja yritti taittaa aluetta eteenpäin, kutsuin pois ja lähetin uudelleen. Jokaisella pistolla teki suorempaa ja suorempaa. Kaikki maalimiehet löytyivat kuitenkin helposti.
Vaikein oli täysin vieras henkilö Kiistalle, joka käveli kummallisen näköisenä pientä ympyrää puiden välissä. Kiista kävi siellä kahteen kertaan, muttei aloittanut ilmaisua. Mm ilmoitti radiolla ja nyt lähdin kävelemään Kiistan perään lähetykseltä ja nyt aloitti hakun. Palkkaus aivan lyhyestä haukusta.
Olen itse haukuttanut Kiistaa kevellen eteenpäin ja se haukkuu hyvin, tosin kiilaa eteen ja pysäyttää väkisin liikkeen. Ventovierailla pitääkin harjoitella tätä lisää.

Lauantain pimeäpartiointi
Kiistalle puolikas alue, koska päivän treeni oli melko pitkä. Kaksi maalimiestä. Aloitettiin metsäkaistaleesta ja Kiista työsti aluetta hyvin. Pidin koiraa melko lähellä ettei ylitä hiekkatietä. Metsä todettiin tyhjäksi ja siirryttiin rakennuksen luokse. Kiista oli jo valmiiksi kuistilla ison laatikon edessä. Hyppy laatikon päälle ja katsoi ikkunasta sisälle. Kierteli hetken sen ympärillä ja aloitti haukun. Avasin kannen ja annoin Kiistan vielä haukkua, kehuin vaan kuinka hienosti ilmaisee. Siitä sen haukku vaan kovenee.
Tsekattiin koko rakennus vielä ympäri. Matka jatkui, pieni metsikkö risteilyä ja saavuimme kolmiovisen puuvajan luokse. Kiista oli tönäissyt yhden ovista itse auki ennen, kuin oltiin edes vajalla. Haukkui mm, joka seisoi metrin korkeudessa seinustalla aivan säkkipimeässä. Loisto koira :) tästä se ansaitsi iltaruokansa.

Sunnuntain risteilytreeni tehtiin erittäin haasteellisessa maastossa. Keskilinja oli n.30m leveän peltokaistaleen reunassa. Vasemmalla tiheää metsää pensaiden reunustaman ojan takana. Oikealla ojan takana erittäin upea ja satumainen kallio, joka kohosi hirveän korkealle. Koloja ja halkeamia joka paikassa.
Lähetin Kiistan pellon poikki kohti kalliota, mutta kaarsi ennen ojaa jo luetta eteenpäin. Kutsuin takaisin ja oltiin sovittu, että etenen aina siihen kohtaan, mistä taittaa pois pistolta. Uusi lähetys jouduttiin ottamaan muutamia kertoja. Eteni kuitenkin oikeasta kohtaa ylös kalliota ja löysi mm isosta halkeamasta. Hyvä haukku.
Sama toistui metsän puolelle lähetyksessä ja etenin taas taitekohtaan. Mm löytyi ja koira alkoi uskomaan, että minäkin tiedän missä niitä voi olla.
Jokainen pisto oli edellistä parempi ja kaikki mm löytyivät taas alueelta.

Kiista on hakukoira, valmis sellainen. Tällä hetkellä uskoo itseensä vähän liikaa ja tekee omia päätöksiään. Kiista on myös pätevä ja nappaa pienimmätkin hajut nenäänsä, kuitenkin minun pitää saada se menemään lähetyksen suuntaisesti. Niitä hiotaan ja saadaan koira rauhoittumaan ohjaajalle nöyräksi. Ollaan molemmat vähän liian korkeilla kierroksilla metsässä. Minun pitää pystyä antamaan käskyt tuolle koiralle rauhallisesti, jotta Kiistakin rauhoittuu. Silloin homma etenee balanssissa :) Jatkuvaa tasapainoilua.
Seuraavassa treenissä otetaan norjalaista sekametsää hyvin vanhentuneena.

KIITOS KAISALLE HYVÄSTÄ JA HAUSKASTA LEIRISTÄ :)
Leirikaverit olivat myös mukavia. Meillä kaikilla oli niin mukavaaaaa !!

1 kommentti: