perjantai 19. elokuuta 2011

Haku, toko ja paimennus

Maanantaina hakuiltiin Liedon asemanseudun metsässä ensimmäistä kertaa ja paikka olikin kiva.
Kiista teki valmiita ja tyhjiä. Ensimmäinen vasempaan etukulmaan ja Kiista lähti kaartamaan aluetta eteenpäin, huusin ruman sanan ja johan korjasi linjansa. Kaikki muut pistot erittäin suoria vaikeaankin tiheikköön ja tyhjiinkin lähti syvälle :)
Ensimmäiselle ukolle menin kisanomaisesti koiran lähelle ja välipalkoilla pyrittiin jatkamaan haukkua, kunnes kutsun sivulle. Kiista tuli kuitenkin itsenäisesti sivulle, enkä lähtenyt tästä säveltämään enää uudelle hakulle.
Toisella ukolla tehtiin sama ja nyt Kisu haukkui tauotta makuulla, vaikka tulin aivan viereen seisomaan. Super :)
Yksi ukko kuljetti Kiistan piston malliin lähelle keskilinjaa ja lähetin vauhdista yli, tämänkin lähti hyvin ja suoraan yli kallion.
Haut ovat nyt Kaisan mukaan taas kisavalmiit :)
---------------------------
Tiistaina oli kova sade. Lähdettiin Paattisille Mausin kanssa paimentamaan toista kertaa.
Lampaat olivat isolla laitumella ja tehtiin tasapainoa. Avustaja piti koiraa liinassa ja ohjaaja peruutti samalla käskyttäen koiraa pitämään oikean etäisyyden ja paikan. Maus kyllä edelleen pitää silmänsä hyvin lampaissa. Olen käyttänyt "tule vaan" kun haluan Mausin liikkeelle. Tämän Kaisa pyysi korjaamaan "aja vaan" käskyksi. Tule on kuitenkin käsky, jolla koiran pitää tulla iholle asti. Maus ihmetteli uutta käskyä ja kääntyi aina kysymään avustajalta mitä tuo mamma NYT tarkoittaa ♥ Nopeasti alkoi tajuamaan tämänkin käskytyksen. Tasapainokin tuntui löytyvän ihan hyvin. Lampaat kuljetettiin laitumen sivua kulmaan saakka, siellä käännös ja takaisin. Lopussa koira maahan odottamaan ja lampailta korvamerkkien tarkistus. Maus makasi kiltisti ja hillui vasta, kun menin sen luokse. Katseltiin vielä hetki rauhassa lampaita koiraa silitellen.
--------------------------
Keskiviikkona oli tokoa ja pentukoulun viimeinen kerta
Tokossa sai valita kolme liikettä, jotka tehtiin ketjussa ilman välipalkkoja. Me tehtiin seuruu, ruutu ja kaukot.
Seuruu alkoi hyvin, mutta loppua kohden alkoi ennakoimaan jääviä vähäsen.
VOI ruutuun juoksi hyvin ja suoraan keskelle, mutta jostain syystä ei koskaan pysähtynyt paikoilleen. Hipsi hiljaa eteenpäin ja pois ruudusta. "Oho" ja pois kentältä.
Toisella kierroksella homma alkoi taas seuruulla, jota Kiista ei kertakaikkiaan kyennyt tekemään, kun the Ruutu oli kerran jäänyt kesken. Sen katse pysyi kohti ruutua kaiken aikaa ja poltin päreeni ja kiikutin vihaisena koiran autoon.
Kolmannella kierroksella tämä näkyi ja Kisu vähän kyyristeli. Tehtiin kuitenkin välipalkoilla lyhyempi seuruukuvio ihan kohtuullisesti.
Ruutuun laitoin tällä kertaa pikkuisen markkerin. Tällä kertaa pysähtyi täpäkästi keskelle, mä käytin maahan-käskyssä kuulemma käsiapuja :o/ (tehty kaukoja liikaa). Sivulle tulo ruudusta hyvä ja seuruu jatkui tiiviinä. Kaisa pyysi palkkaamaan heti jo ennen merkkiä.
Kaukot meni sitten myös huonosti lievän paineistumisen vuoksi ja sain käyttää useamman käskyn, jotta nousi maasta seisomaan. Muut vaihdot teki, mutta ei niin liikkumatta, kuin on jo nykyään tehnyt.
Eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Nyt ei auta, kuin tehdä hyvänmielen pätkiä.

Pentukoulussa oli teemana odottaminen ja maltti.
Pentu maahan odottamaan, lelu vietiin metrin päähän, noustiin itse suoraksi ja lelu ylös maasta, sitten leikkiä. Vähän oli ensin maltti hakusessa, mutta käsimerkin avulla pystyi odottamaan. Leluista parhaimmaksi on osoittautunut pikkuinen kumipallo pitkällä narulla.
Toinen kierros tehtiin naamat vastakkain toisen pennun kanssa. Molemmat ohjaajat veivät lelut samaan kasaan keskelle ja lyhyen odottamisen jälkeen lelua repimään poispäin kaverista. Tämä vaati myös yhden lelulle varastamisen ennen onnistunutta suoritusta. Kaverista ei välittänyt yhtään, kun nyt tehdään hommia ♥
Loppuun kosketusalustaa ja -keppiä.
-------------------------
Torstaina aloitin taas kouluttamisen ATT:llä. Mukavan mölliryhmän sainkin.
Kiista tuli mukaan ja tein sen kanssa kontakteja. Ratakuvioista tein välistävetoja, sylkkäreitä ja poispäinkäännöksiä. Näitä tulee tehtyä liian harvoin itsekseen, mutta sain hyviä pätkiä ja tiukkoja käännöksiä. Lädössä olen tehnyt irtoamisia kakkoshypylle ja sieltä kohti. Takaakiertoja kauempaa lähettäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti