torstai 25. elokuuta 2011

Maus paimentaa

Maus on syttynyt hyvin lampaille. Tiistaina luovutin taitavan pennun Kaisan ohjaukseen. Pyöröaitauksessa Maus työskenteli vapaana ja hyvin keskittyneesti. Flankkaa vaistomaisesti, eikä epäröi yhtään tunkeutua lampaiden ja aidan väliin saadakseen otukset liikkeelle. Tasapainoon hakeutuu myös vaistolla ja ottaa itsenäisesti sopivan etäisyyden.
Ei ihan heti olisi tästä yhdistelmästä uskonut tulevan noin taitavaa paimentajaa :D
Lampaiden selkäänkin pääsi tepastelemaan ja suukkoja jakeli laitumelta kurkkiville.

Aksaa ja tokoa

Tiistaina tehtiin PM-finaalirataa. Tosin mä jätin taas kontaktit pois ratatreenistä.
A:n sijaan putkeen ja sieltä 5 hypyn kautta takaisin putkeen. Pituuden jälkeen sai vähän säätää, että sain kääntymään oikeaan putkenpäähän. Puomin sijaan taas putkeen ja renkaan kautta pussi, hyppy, putki ja neloshypyn kautta lähetys puomin alla olevaan putkeen. Persjättö renkaan jälkeen.
Vauhtia riitti, mutta kepeillä törmäsi sisään menossa kolmanteen rimaan ja toistolla hidasteli.


-------------------------

Keskiviikkona alkoi uudet kurssit Paattisilla. Ensin vuorossa pennut. Alokasluokan tokoliikkeitä hiotaan pikkuhiljaa :)

Ensin perusasennon suoruutta ja sitten pujottelua tötsien välissä. Jokaisen tötsän kohdalla perusasento. Vastaan tuli aina toinen pentu, mutta Maus ei niitä edes vilkaissut. Perusasennot alkaa olla ihan jees. Helpolla nojaa liikaa takaraivoaan jalkaan, silloin peppu työntyy ulos ja vasen etutassu nousee. Naksun kanssa saa olla tarkkana.

Porukka jaettiin kahtia sen mukaan mihin koira tulee kutsuttaessa, eteen, vai suoraan sivulle. Maus saa tulla alusta lähtien eteen. Hyvin se sen jo tajuaa, nyt lisättiin jalkojen välistä palkkaukseen toinen palkka, joka tulee suoraan ylhäältä.

Luoksetuloa hetsaten. Kaisa piti kiinni ja lelua heilutellen juostiin n.15m päähän, siellä hetki seistiin suorana ja kutsuttiin koiraa. Sitten vasta sai ottaa lelun esiin ja lähteä hillumaan. Tämä hyvä !

Aikuisten toko aloitettiin hyppynoudoilla. Kiistan vauhti näissä on molempiin suuntiin hyvä, myös metallilla. Tehtiin myös se esteellä. Edestä perusasentoon jää vähän vinoon helposti. Tähän otettiin käyttöön imutusnami.

Ruutuun lähetyksen tein kerran markkerilla ja se oli hieno. Vapautin narupallolle.

Z kaavion tein kerran seiso, istu (maahan). Maahan menon kävelin läpi, kun ennakoi. Palasin zetan takaisin ja tein viimeisellä sakaralla maahanmenon hyvästä seuruusta.

Kaisan tiuhalla käskytyksellä kävelin kaavion läpi. Seuruu tiivistä ja hyvää, mutta aistin Kiistan odottavan liikaa käskyjä.

Seuraaminen oli tänään vietikästä ja tiiviin hyvää. Luoksetulon pysäytyksistä keskusteltiin Kiistan osalta ja Kaisan neuvosta en jatkossakaan tee niitä yhtään kentällä. Ainoastaan läpijuoksuja. Pysäytyksiä metsälenkeillä, kun Kisu niitä vähiten odottaa.

maanantai 22. elokuuta 2011

Tottista ja vähän aksaakin

Maanantaina minulla oli vapaapäivä ja mites muuten sen viettäisi, kuin treenimällä aamulla ja illalla :)
Klo 10.00 Haunisissa Tuija, Terhi, Rosanna ja minä koirinemme. Kiistan kanssa aloitin seuruulla, otin koiran suoraan autosta kentälle. Vire oli hyvä ja paikka tiivis. Tuija naksutteli ja minä välipalkkailin. Tein kaavion mukaisen kuvion. Hidasta käyntiä otin uudelleen, kun Tuijan mukaan Kiistan peppu oli turhan alhaalla. Marssimaisella kävelyllä sain hitaan toimimaan.
Viime keskiviikon ruutuepisodia paikkailin ottamalla seuruuta ruudun ympärillä molempiin suuntiin. Kisu piti paikkansa, eikä vilkuillut ruutua yhtään.
Eteenlähetystä varten olin vienyt pallon metsän reunaan. Kiista ei tätä nähnyt ja se lähti lujaa, mutta alkoi luovia lopussa etsien...jotain. Huusin pois ja Tuija kävi viemässä pallon uudelleen, niin että Kiista näki. Juoksin vähän kauemmaksi ja lähetin. Nyt juoksi suoraan pallolle, en ottanut maahanmenoa ollenkaan.
Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo. Ei ennakoinut yhtään ja tipahti nopeasti maahan. Luoksetulo vauhdikas ja eteenistuminen suora. Tästä vapautus.
Pöydät. Hioin merkkiä taas ensin, änkee liian lähelle kartiota ja kaataa sen. Lopulta kuitenkin hyvät toistot. Tein ensin vasen (nami), sitten kauimmainen (nami) ja viimeiseksi oikea (ei namia). Vasemmalle hyvin, sieltä kauimmaiselle pyörähteli ja annoin pari käskyä, sieltä oikealle hyvin, mutta hyppäsi pöydältä alas ilman lupaa.
Toistolla nami kauimmaisella ainoastaan. Lähetin ensin oikealle, sieltä kauimmaiselle ja sitten vasemmalle. Ihan super !

Maus teki vähän perusasentoa ja siirtymiä siinä. Imutuksen vaatii vielä namilla. Seuruuta tekee välillä melko hyvin ilman imutusta, mutta ei pysy riittävän kiinni jalassa.
Kapulan nostoja tein heittämällä ja Maus juoksee jo ottamaan kapulan suuhunsa.

Lopuksi Kiista ja Maus saivat juosta TPH:n valtavalla nurmikentällä villinä ♥♥. Kokeilin niiden kanssa yhdessä paimennusläksyjä. Peruutin ja käskytin "aja vaan", molemmat hipsivät kylkikyljessä. "Odota" käskyllä molemmat pysähtyivät, Maus menee yleensä maahan vielä. Hyvin toimi tämä :)
------------------------

Illalla agilityä Paraisilla. Kontaktit alkaa olla hyvällä mallilla. Vieläkään en tee niitä radalla. Keppejä hiottiin myös etupalkalla.
Kisoihin en hoppuile yhtään. Keskitymme treenailuun ja seuraavat kisat on pelastuspuolella.

perjantai 19. elokuuta 2011

Haku, toko ja paimennus

Maanantaina hakuiltiin Liedon asemanseudun metsässä ensimmäistä kertaa ja paikka olikin kiva.
Kiista teki valmiita ja tyhjiä. Ensimmäinen vasempaan etukulmaan ja Kiista lähti kaartamaan aluetta eteenpäin, huusin ruman sanan ja johan korjasi linjansa. Kaikki muut pistot erittäin suoria vaikeaankin tiheikköön ja tyhjiinkin lähti syvälle :)
Ensimmäiselle ukolle menin kisanomaisesti koiran lähelle ja välipalkoilla pyrittiin jatkamaan haukkua, kunnes kutsun sivulle. Kiista tuli kuitenkin itsenäisesti sivulle, enkä lähtenyt tästä säveltämään enää uudelle hakulle.
Toisella ukolla tehtiin sama ja nyt Kisu haukkui tauotta makuulla, vaikka tulin aivan viereen seisomaan. Super :)
Yksi ukko kuljetti Kiistan piston malliin lähelle keskilinjaa ja lähetin vauhdista yli, tämänkin lähti hyvin ja suoraan yli kallion.
Haut ovat nyt Kaisan mukaan taas kisavalmiit :)
---------------------------
Tiistaina oli kova sade. Lähdettiin Paattisille Mausin kanssa paimentamaan toista kertaa.
Lampaat olivat isolla laitumella ja tehtiin tasapainoa. Avustaja piti koiraa liinassa ja ohjaaja peruutti samalla käskyttäen koiraa pitämään oikean etäisyyden ja paikan. Maus kyllä edelleen pitää silmänsä hyvin lampaissa. Olen käyttänyt "tule vaan" kun haluan Mausin liikkeelle. Tämän Kaisa pyysi korjaamaan "aja vaan" käskyksi. Tule on kuitenkin käsky, jolla koiran pitää tulla iholle asti. Maus ihmetteli uutta käskyä ja kääntyi aina kysymään avustajalta mitä tuo mamma NYT tarkoittaa ♥ Nopeasti alkoi tajuamaan tämänkin käskytyksen. Tasapainokin tuntui löytyvän ihan hyvin. Lampaat kuljetettiin laitumen sivua kulmaan saakka, siellä käännös ja takaisin. Lopussa koira maahan odottamaan ja lampailta korvamerkkien tarkistus. Maus makasi kiltisti ja hillui vasta, kun menin sen luokse. Katseltiin vielä hetki rauhassa lampaita koiraa silitellen.
--------------------------
Keskiviikkona oli tokoa ja pentukoulun viimeinen kerta
Tokossa sai valita kolme liikettä, jotka tehtiin ketjussa ilman välipalkkoja. Me tehtiin seuruu, ruutu ja kaukot.
Seuruu alkoi hyvin, mutta loppua kohden alkoi ennakoimaan jääviä vähäsen.
VOI ruutuun juoksi hyvin ja suoraan keskelle, mutta jostain syystä ei koskaan pysähtynyt paikoilleen. Hipsi hiljaa eteenpäin ja pois ruudusta. "Oho" ja pois kentältä.
Toisella kierroksella homma alkoi taas seuruulla, jota Kiista ei kertakaikkiaan kyennyt tekemään, kun the Ruutu oli kerran jäänyt kesken. Sen katse pysyi kohti ruutua kaiken aikaa ja poltin päreeni ja kiikutin vihaisena koiran autoon.
Kolmannella kierroksella tämä näkyi ja Kisu vähän kyyristeli. Tehtiin kuitenkin välipalkoilla lyhyempi seuruukuvio ihan kohtuullisesti.
Ruutuun laitoin tällä kertaa pikkuisen markkerin. Tällä kertaa pysähtyi täpäkästi keskelle, mä käytin maahan-käskyssä kuulemma käsiapuja :o/ (tehty kaukoja liikaa). Sivulle tulo ruudusta hyvä ja seuruu jatkui tiiviinä. Kaisa pyysi palkkaamaan heti jo ennen merkkiä.
Kaukot meni sitten myös huonosti lievän paineistumisen vuoksi ja sain käyttää useamman käskyn, jotta nousi maasta seisomaan. Muut vaihdot teki, mutta ei niin liikkumatta, kuin on jo nykyään tehnyt.
Eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Nyt ei auta, kuin tehdä hyvänmielen pätkiä.

Pentukoulussa oli teemana odottaminen ja maltti.
Pentu maahan odottamaan, lelu vietiin metrin päähän, noustiin itse suoraksi ja lelu ylös maasta, sitten leikkiä. Vähän oli ensin maltti hakusessa, mutta käsimerkin avulla pystyi odottamaan. Leluista parhaimmaksi on osoittautunut pikkuinen kumipallo pitkällä narulla.
Toinen kierros tehtiin naamat vastakkain toisen pennun kanssa. Molemmat ohjaajat veivät lelut samaan kasaan keskelle ja lyhyen odottamisen jälkeen lelua repimään poispäin kaverista. Tämä vaati myös yhden lelulle varastamisen ennen onnistunutta suoritusta. Kaverista ei välittänyt yhtään, kun nyt tehdään hommia ♥
Loppuun kosketusalustaa ja -keppiä.
-------------------------
Torstaina aloitin taas kouluttamisen ATT:llä. Mukavan mölliryhmän sainkin.
Kiista tuli mukaan ja tein sen kanssa kontakteja. Ratakuvioista tein välistävetoja, sylkkäreitä ja poispäinkäännöksiä. Näitä tulee tehtyä liian harvoin itsekseen, mutta sain hyviä pätkiä ja tiukkoja käännöksiä. Lädössä olen tehnyt irtoamisia kakkoshypylle ja sieltä kohti. Takaakiertoja kauempaa lähettäen.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kelpilenkki Littoisten järvellä

Kiista ja Maus, jolla ikää kuvassa tasan 4kk ja korkeutta tasan 40cm. Kiista oli 40cm 4,5kk ikäisenä. Katsotaan tuleeko Mausista korkeampi, kuin äitinsä.



Edessä vasemmalla Kiista, Maus, takana Kami ja Ledi. Nuppu, Puma ja Armas menee arvuutteluksi :D

Perjantaina illalla tehtiin isolla porukalla lenkki järvenrantaan. Mukana kaksi aikuista, Kiista ja Kami. Viisi pentua, Maus, Ledi, Armas (nor), Nuppu ja Puma (siskokset swe). Hauskaa oli ja aikuiset vedätti pentuja minkä jaloistaan pääsivät :D

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Aksaa, tokoa ja pentukoulua

Veikeän radan oli Tiina meille suunnitellut. Alkua tehtiin jokunen kerta ennen, kuin saatiin sujumaan. Kiistalla oli raivokas vauhti päällä, kun joutui odottamaan autossa Mausin paimennuksen ajan.
Esteellä 4 saksalainen ja putkeen 6 lähetykset tehtiin kumpaakin kautta. Pimeään kulmaan oli ehkä Kiistalle vähän parempi. Esteelle 10 pakkovalssi tuotti ongelmia, paremmin sujui lähetys takaakiertoon. Näin tuli kauhea kiire putkeen 12 lähetykseen. Kepeille oikein sisälle ja pujottelu hyvällä nopeudella.
Tähän lopetimme radan, kontaktien nopeustreeni meneillään ja radat tehdään vielä ilman niitä. Loppuun otin yksittäisenä A:n ja Kiista ampui sen aivan täysillä alas asti.

---------------------
Toko ja pentukoulu Paattisilla
Tokossa aloitettiin tunnarilla. Tein ensimmäistä kertaa Kiistan kanssa liikkeen koulutuskentällä. Kaisa vei palikat, minä silittelin polvillani Kiistaa ja rauhallinen "etsi". Lähti suht iisisti ja haisteli kauniisti, avasi suutaan oikean kohdalla, mutta jatkoi vielä haistelua. Nosti hiukan väärää, vaihtoi kuitenkin oikeaan ja toi sen iloisesti :o) Bileet ♥
Lyhyitä seuruita, perusasentoja ja siirtymisiä. Kiistan asenne seuruuseen on ollut jonkun aikaa jo loistava. Puskee vähän liikaakin ja käännöksissä paikallaan työntää pyllynsä välillä liikaa jalan ympärille. Siirtymiset vasemmalle ja peruutukset ovat vielä vaiheessa.
Seuraaminen häiriössä. Merkkien välit 1. normaali käynti 2. juoksu 3. hidas käynti. Roope potki palloa ihan lähellä ja Kaisa heitteli liinassa olevaa rättiä toisella puolella, hihkui vielä kimeällä äänellä iloisesti. Täydellinen kontakti ja seuruu, tai "oho ja pois". Kiistan asenne vaan kasvoi, mitä enemmän oli häiriötä. Rätti lensi melkein kiinni ja jalkapallo pomppi vieressä, Kiista painoi enemmän vaan ja tuijotti silmiin. Onnistumisprosentti 100 :o)
-------------------------
Pentujen hallintaa pujoteltiin loivasti merkkien välistä pentu löysällä hihnalla, toisessa kädessä purkki pohja ylöspäin ja siinä päällä tennispallo. Tottamooses pallo putosi kerran ja Maus nappasi sen suuhunsa. Jatkettiin matkaa.
Istu, maahan, seiso. Merkkien kohdalla pentu suoritti näistä aina jonkun liikkeen. Pitkä pätkä tehtiin molempiin suuntiin nopeasti. Maus teki hienosti kaikki oikein.
Maassaolon kestoa tehtiin 2-10sek vaihdellen. Maus pysyy hyvin, palkan jälkeen mielellään nousee, mutta menee heti käskystä uudelleen maahan ja pysyy.
Irtoaminen tehtiin lelulle, tai namikupille. Vein kupin Mausin kanssa yhdessä ja kannoin takaperin pennun n.10m päähän ja sieltä lähetys eteen. Maus ei ymmärtänyt ollenkaan hommaa ja tarvitsi vähän apuja. Toisella kerralla lähti hyvin, mutta koukkasi Kaisan kautta kupille.

Lopuksi Maus ja Kiista pääsi juoksemaan Ledin, Armaksen ja Assin kanssa.



tiistai 9. elokuuta 2011

Hakua ja paimennusta

Vanhoja kuvia, Maus on näissä 12-viikkoa.




Maanantaina hakuiltiin Päivästössä.
Kiistalle vahvistettiin umpparien ilmaisuja. Se on tauon jälkeen haukkunut pätkissä umpipiiloja. Nyt sitä välipalkattiin oviaukosta aina hyvästä haukusta. Useampi toisto. Välill Kisu oli jo sitä mieltä, että muuallakin voi olla ukkoja ja yritti ohittaa piilon lähetyksestä. Jäi kuitenkin ilmaisemaan.
Oikealla oli toinen piilo kauempana ja sinne lähetys normaalisti, palkkaus erinomaisesta haukkusarjasta. Korjaussarja asennettu ja huolto toimi.
------
Maus teki hajunhakua. Ensimmäiselle lähetys paikasta, missä sai hajun. Kahdella seuraavalla palattiin keskilinjalle ja sieltä lähetys. Maus oli taas hurjan pätevä ja se työskentelee niin supertosissaan ♥
-----------------
Tiistaina Maus aloitti paimennuksen
Ikää melkein 17-viikkoa. Pieni ryhmä lampaita pyöröaitauksessa ja Maus hihnassa kuljetettiin ympäri. Vaihdettiin suuntaa ja pysäytettiin kulmaan.
En osaa sanoa tuleeko Mausista superpaimenta, mutta keskittyneenä se työskenteli, eikä mikään maailman asia kiinnostanut, vain lampaat :o)

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Agility treeniä

Lähdettiin sunnuntai aamulla hallille Tiinan ja Unton kanssa. Printtasin Marjo Heinon hyppärin ja sovelsin siitä osan, kun kokonaan se ei puolikkaalle kentälle olis mahtunut. Suoran nelosputken paikalle laiton hypyn nro 1. ja siitä eteenpäin numeroon 14. Voin vaan kuvitella miten lujaa Kiista olis päässyt tulemaan suorasta putkesta pituuden yli esteille 6-8. Tällekin systeemillä vauhtia oli aivan riittävästi. Sain tiet kivan pieniksi ja sitä tällä harjoituksella hain.
Kokoilin eri tyyleillä, mutta paras oli pakkovalssilla 11. ja poispäinkäännöksellä 12.
Tein toisen kierroksen vielä ja sovelsin välistävetoja 8.-6. putken kautta. Kasille piti jarruttaa melko rajusti, ettei kaartanut liian kaukaa.

Unto teki verkkokeppejä, keinua ja irtoamista hypylle. Mä toimin namiautomaattina :o)
Maus teki putkea ja sehän onnistuu jo hirveällä innolla. Siivekkeiden välistä tehtiin kahdeksikkoa ja hienosti menee jo niitäkin.
Alku- ja loppulenkeineen oltiin reissussa kolme tuntia. Kyllä on koirat poikki. Tiinalle suuri kiitos avustuksesta :o)

torstai 4. elokuuta 2011

Hakua, Aksaa ja tokoa

Maanantaina vierailtiin hakuryhmässä ja paikkakin oli meille vieras.
Kiista teki valmiita kolme. Ongelmaksi muodostui hupun sisällä olevat ukot. Omissa treeneissä viimeksi haukkui pätkissä umpilaatikkoa. Tähän pitää taas puuttua huolella. Pistot hyviä ja suoria, koira kuulolla ja innokas.
-------------
Tiistain hyppäri näytti tältä :)

Juoksemaan joutui ja lujaa, jotta selvitti radan. 4-6 jouduttiin hiomaan useampaan kertaan, mutta hyvä siitä tuli. Kiista lähti esteen 2 takaakiertoon kaukaa lähettämällä ja näin sain vähän etumatkaa putken jälkeiseen elämään.
11 saksalainen ja 12 backlap. Loppu ihan jees.
-------------------
Keskiviikkona tokoa. Kentälle tarkastuksen kautta.
Alkuun paikkaistuminen häiriössä 2min, olin piilossa. Tämä hyvä. Kiista vain vilkaisi takana haukkuvaa koiraa.
Merkki + ruutu. Tein merkille lähetyksiä ensin läheltä, apuna markkeri. Kiista helpolla hosuu ja kaataa merkin. Saatiin homma toimimaan tosi hyvin. Ruutuun lähetys kisanomaisesti oli super. Ruudussa narupallo ja sai lähteä hillumaan sen kanssa :)
Ohjattu nouto. Kiista katsoi, kun Eeva vei kapulat, sen jälkeen merkille lähetyksiä. Ensimmäisellä meinasi varastaa kapulalle, karjaisin pois. Toinen hyvä.
Eeva nosti kapulat uudelleen, sitten vein Kiistan merkille ja palasin lähetyspaikkaan. Sieltä lähetys onnistui kapulalle hyvin, kehuin heti ja heitin pallon taakse.

PENTUKOULU
Lapset aloittivat luoksetulolla ja nyt koirakujan läpi. Tämän Maus juoksi sivuilleen vilkuilematta lujaa !
Maahan-seiso tekniikkaa tehtiin käsiavulla. Maahan menoja ilman käsiapuja. Nämä Maus tekee mallikkaasti :)
Istumisen nopeuskisa ja tämän Maus teki nopein vaihdoin, mutta ohjaaja tiputti yhden namin ja siinä paloi aikaa :D Motoorisesti vaikeaa pitää hihnaa, naksua ja namia. Istu-naks-jes-nami-tule ja sama toistuu nopeaan tahtiin.
Pujottelua merkkien ympäri, tyyli vapaa. Toinen kierros, missä koiran piti tulla perässä ja mennä maahan jokaisen merkin kohdalla.
Maus oli ihan väsy jo treenien jälkeen ja kotona nukahti heti melkein. Paljon mietittävää pikkuisella koiralla ♥

Torstaina 4.8. Maus 16 viikkoa ja painoa 9kg. Käytiin rokotuksilla.