maanantai 26. syyskuuta 2011

24.9. Porvoo IPO-R A

Lauantaina kisattiin Porvoossa Kiistan toinen pelastusetsintäkoe. Tämä oli kansainvälinen ja siellä kisattiin samalla IPO-R B kokeen suomen mestaruudet. Näissä Kaisa ja Liina hienosti hopealle :) ONNEA !
Kiistalle ei tulosta, toinen ukko jäi metsään. Tulokset löytyy TÄÄLTÄ. Maasto oli aamulla ensimmäisenä, mutta Kiista teki omat osionsa aina viimeisenä juoksun takia. Samasta syystä mieliala ei paras mahdollinen. Metsässä työskenteli kuitenkin hyvin. Tottis vähän vaisu. Kettisesteet hyvät. Kaukolähetykset pöydille puutteelliset, kävi ekalla ja toiselle lähti hyvin, muttei mennyt perille asti.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Maus agilityssä :)

Kiistalla piti olla Sonjan treeni tänään, mutta juoksun vuoksi treeniin pääsikin Maus. Tämä oli Mausin toinen varsinainen treeni. Alla haasteellinen rata :D Hallintaa paljon, malttia ja keskittymistä. Niistä on meidän aksat tehty.
Vasemman kuvan malliin tehtiin siivekkeen kiertoa ja käteen tuloa.
Oikean mukaan takaakiertoa ja käteentuloa. Kumpiakin molempiin suuntiin. Hyvin Maus seuraa ja tekee, mutta tehtävien jälkeen olis niin kiva vähän hillua. Loppuun pari putkeen lähetystä.
Mausin kanssa en ole treenannut agilityä juurikaan vielä. Nyt vois pikkuhiljaa panostaa siihenkin.

perjantai 23. syyskuuta 2011

Maus 5kk

Maus on kuvassa 5kk ja 1vk. Sillä on tuloillaan kasvupyrähdys, kun suoraan sivulta katsoen on kovasti takakorkea. Kiista oli 5kk ikäisenä 42cm ja Maus 43cm.



Onhan se muuttunut, kun vertaa tuohon viereiseen profiilin kuvaan :)






torstai 22. syyskuuta 2011

Maus paimentaa ja tokoilee

Tiistaina oltiin taas Paattisilla paimentamassa. Maus on työstänyt niin maltillisesti ja hyvällä silmällä, että sai liikutella laumaa vapaana Heilin kanssa isolla laitumella. Kuvittelin, että The Heili menisi lampaiden ohi kiinnostuksessa, mutta väärin ajateltu. Maus lähti täydellisen keskittyneesti kiertämään lampaita hyvällä etäisyydellä. Tasapainossa ei malttanut olla, kuin hetken ja taas lähti kiertämään laumaa kasaan.
Taitava paimentyttö ♥

Keskiviikkona Maus tokoili. Kiista jäi kotiin, koska sen juoksu alkoi edellisenä päivänä.
Teemana oli kontakti, maltti ja luopuminen. Yksi pentu kerrallaan kentälle, namikuppi kentän reunalle ja pennun kanssa keskelle kenttää. Tarkoituksena ekalla kierroksella tehdä kolme liikettä ilman palkkaa ja vapautus kupille.
Maus teki hyvässä kontaktissa perusasennon, maahan menon ja istumisen. Tuskin muisti koko namikuppia.
Toisella kierroksella neljä liikettä ilman palkkaa, kuppi taas kentän reunalla. Maus teki taas hyvässä kontaktissa seiso, istu, maahan ja perusasennon.
Viimeisenä tehtiin eteenmeno. Loppupalkka Kaisalle ja juoksin Mausin kanssa kentän puoleen väliin. Siellä perusasento ja hihna irti. Maus malttoi istua rennosti, kunnes lähetin sen eteen käskyllä kupille.
Maus osaa vilkkaudestaan huolimatta keskittyä, luopua ja padota hyvin.
------------------------------

Kiistan kanssa ollaan tehty tottista ja kettistä hyvällä fiiliksellä. Hakumetsällä se on ollut sinnikäs etsijä. Maalimiestä ei jätä, vaikka kuinka huutaisin. Vaikeassa maastossa en viimeksi kuullut sen haukkua ja huutelin moneen kertaan. Pätevä maalimies lopulta palkkasi koiran n.70 haukun jälkeen. :D Hiukan Kiista kuulemma vilkaisi taakseen tuossa 60 haukun kohdalla, mutta jatkoi kuitenkin tauotta ilmaisuaan.

Porvoon IPO-R A on lauantaina ja saamme osallistua juoksusta huolimatta. Saa peukuttaa :)

torstai 15. syyskuuta 2011

Hakua, paimennusta ja tokoa

Maanantaina hakuiltiin Haunisissa.
Maus tuli ensin, ettei sen tarvitse pimeässä työstää.
Kolme ukkoa oli piiloissa. Ensimmäinen oli haamu, tein pienen kaarroksen ja lähetin. Eteni hurjaa vauhtia suoraan perille. Menin "ilmaisulle" ja seisoin Mausin takana sen syödessä nameja.
Toinen oli valmis, mutta sanoi vaimeasti "apua". Lähetin ja hurjalla vauhdilla taas suoraan perille. Menin hakemaan taas.
Kolmas oli valmis n.30 metrissä. Lähetin ja Maus eteni hyvin suoraa pistoa. Ampaisi ensin läheltä ohi, mutta sai samantien hajun ja teki uukkarin. Menin hakemaan ja poistin hakuvaljaat.
Taitava pentu, sillä on ihan suunnaton polte metsään, kun tietää mitä siellä tehdään.

Kiista työsti myös kolme ukkoa. Vasemmalla ensimmäinen, vaikeasti kallioiden takana. Maalimies oli kulkenut etulinjaa ja edennyt aluetta n.20m. Kiista teki suoran piston etukulmaan saakka ja löysi ukon takakautta. Hyvä ilmaisu, jarrunameilla välipalkattiin. Menin näytölle kisanomaisesti. Pysyi paikoillaan ja tuli heti käskystä sivulle.
Oikeaan etukulmaan lähetin tyhjälle. Työsti aluetta taas hienosti, kutsuin pois.
Vasemmalle lähetys ja Kisu lähti hyvin, mutta ei vaan löytynyt ukkoa. Pyysin äänen, jonka Kiista kuuli, mutta haju ja huuto kulki kourua pitkin kauemmas alueella. Kiista kaartoi aina oikealle. Sinnikkäästi uudella äänellä lähetys ja käskytin "vasen". Oli kaartanut kallion takaa maalimiehen yläpuolelle ja laskeutui jyrkän rinteen. Hyvä ilmaisu, menin taas kisanomaisesti näytölle. Pysyi rauhallisesti makuulla ja kutsui sivulle.
Oikealla kolmas ukko valmiina ja se löytyi helposti. Loppupalkka lyhyestä hakusta.

Ilma oli kosten tyyni, eikä hajut kulkeneet kunnolla. Sinnikkäästi Kiista työskentelee, eikä luovuta. Kisoissa tietysti hankalaa, jos tulee vastaava tilanne. En toki lähetä koiraa montaa kertaa samaan paikkaan. Toivotaan, ettei muualla ole näin haasteellisia maastoja, kuin meillä.
-------------------------------
Tiistaina Maus paimensi. Ensin käytiin lampolassa sisällä siirtelemässä lampaita karsinasta toiseen. Rohkeasti Maus sielläkin työskenteli.
Sitten lähdettiin lampaiden kanssa metsään. Yksi koira ajoi ja toinen oli jarrukoirana. Maus ajoi ensin ja oli sitten jarruna. Sitä ei kiinnosta mikään muu, kun lampaille pääsee. Liinassa työskenteli nätisti, Heili auttoi välillä kokemattomia koiria liukkaiden lampaiden kokoamisessa.
Jarruna toimi myös hyvin, eikä perääntynyt askeltakaan, vaikka yksi uuhi uhkaili puskemisella ja potki etusorkallaan kohti.
-------------------------------
Keskiviikkona tokoiltiin Paattisilla. Sade onneksi loppui ja hiukan tihkua saatiin niskaamme.
Pennut tekivät seisomisia ensin ohjaajien liikkuessa paikoillaan. Sitten kestoa, ohjaaja otti askelia sivusuunnassa ja taaksepäin. Tämä olikin jo vaikeampaa, mutta hyvin Maus asian ymmärsi.
Esteen takana seisomista ja askelia sivulle. Lopulta este kiertäen ja koira seisoo liikkumatta. Lopulta pääsin kiertämään esteen ja Maus seisoa tapitti paikoillaan ♥
Treenit päätti luoksetulo lyhyeltä matkalta eteen istumaan. Muutama palkka oikeasta paikasta. Maus tuli lujaa, eikä osannut kovasta vauhdista etsiä paikkaa. Namin avulla otti kuitenkin paikkansa.

Kiista aloitti jäävillä. Seuruuta välipalkattiin ja Kaisa ilmoitti mikä jäävä on seuraavaksi. Ensimmäinen istuminen, jäi seisomaan. Kenttä oli aivan likomärkä. Toisella yrityksellä istui. Yhden maahanmenon jäi myös seisomaan, muut teki mallikkaasti. Minä lähden linjaa aina vinoon vasempaan.
Perusasennosta maahanmenoja ja takaisin perusasentoon. Kiistalle meni hissivaihde päälle, eikä pysynyt sitten millään makulla, kun toinen antoi sivulle käskyn. Sitä ei otettu perusasentoon ollankaan, vaan palkkasin maahan ja vapautin.
Loppuun Kiista teki PK puolen jäävät maahan ja seiso + eteenmenon. Liikkeelle 10-15 askelta ja käsky. Ohjaaja 30 askeleen jälkeen kääntyy ja kutsuu koiran. Jäi hyvin ja tuli lujaa eteen istumaan. Jätin istumaan paikoilleen ja vein loppupalkan kentän reunaan.
Imuttamalla seuruuta, josta seisominen ja 30 askeleen jälkeen kutsuin. Hetsaus pallolla, vauhti kova, mutta palloa ei suuhunsa ottanut, kun ruoka odotti. Alkuun oli vaikeaa lähteä seuruuseen ruoan vuoksi, tuli kuitenkin.
Seuruuta kohti kuppia ja yritti keulia pahasti. Eteen käskyllä lähtikin sitten ihan järjetöntä vauhtia :D

Askeleiden laskeminen on vaikeaa, kun pitää keskittyä liikkeeseen.

torstai 8. syyskuuta 2011

Fyssari ja pentutokoa

Kiistalla oli aika Tanjalle, eikä se treenannut tokoa illalla. Tokoviikonloppuna se loikkasi ilmaan ja tipahti suoraan selälleen maahan. Ilmeisesti tästä tuli jumeja, mitä se ei kylläkään yhtään näyttänyt ulospäin. Tanjan kirjoittamaa yritän tulkita tähän:

Seistessä viimeinen kylkiluu oikealla taaempana, kuin vasen.
Avattu munuaiset ja v.johtimet molemmin puolin.
Kylkien kireys johtui maksasta (verenkierto) saatiin auki.
Rinta-lannerankaliitos jäykkä molemmin puolin, vas enemmän.
Vasemmalta myös rintaranka jäykkä lavan takaa.
Oikea lonkka jähmeä.

Kaikki kohdat saatiin auki ja lopussa Kiista ihan suora seistessä. Nyt rauhassa (?) pari päivää. Ei treeniä, eikä vapaana riekkumista holtittomasti.
-------------------------

Maus treenasi tokoa kovassa tuulessa ja tuiskussa. Eipä se haitannut pentua yhtään :)
Alkuun tuli yksi pentu kerrallaan kentälle ja työsti perusasentoa ja seuruuta häiriössä. Leluja lenteli molemmilta puolilta ja yksi lirkutteli namia kädessään.
Maus keskittyi hyvin. Seuruun aikana kääntyi katsomaan tipahtavaa lelua ja otettiin se kohta uudelleen.
Samalla kujalla tehtiin luoksetulo. Kaisa piti kiinni ja minä juoksin toiseen päähän. Kutsuin ja Maus lähti hurjaa vauhtia, mutta kaarsi henkilön takaa, joka oli heitellyt isoa pehmoaasia narussa. Pitihän se tsekata toisestakin perspektiivistä :D Uusinta ja nyt tuli suoraan luokse.
Istuminen ja makaaminen tehtiin myös häiriössä, nämä sujui Mauskikselta hienosti.

Sais se viimeinen piikkikulmuri lähteä jo pois. Peukalo on ihan rei'itettynä.

tiistai 6. syyskuuta 2011

Paimennus ja agility

Maus paimensi taas tänään Kaisan kanssa. Ensimmäinen kierros tehtiin pyöröaitauksessa. Toisella kierroksella Kaisa vei Mausin isoon aitaukseen, kun pyörössä ohjautuu hyvin. Flankkaa luontaisesti hyvällä etäisyydellä ja pysyy tasapainossa hyvällä etäisyydellä myös. Isossa aitauksessa lähti flankkaamaan hyvin etäältä, mutta kaarsi lampaat silti nätisti. Yksi lammas pääsi jossain kohtaa irtaantumaan laumasta (sen lapsi oli jäänyt pyöröaitaukseen) Maus lähti vauhdilla sitä hakemaan, mutta vauhti ei riittänyt kaarrokseen ja lambi loikkasi aidan yli. Hommat jatkui ihan jees, mutta Maus oli selvästi huolissaan "karanneesta" lampaasta, vilkuili sinne muutamia kertoja.
--------------------------
Tiina oli tehnyt koosteen Stefanie Semkatin radoista. Hauskaa menoa :) Laitoin Kiistalle kaksi ohjuria keppien loppuun ja etupalkan. Sillä tuli niin kiire palkalle, että meni ali ja yli ohjureista. Teki kuitenkin pari hyvää toistoa, joita Tiina palkkasi kuppiin.
Rata jatkui. Este 5 poispäin käännöksellä (ei helppo, vauhtia sen verran) onnistui kuitenkin ekalla. A:n kontakti hyvä :) 7-14 ihan jees menoa. Leijeröinti putken takaa. Esteellä 13 oli käsky myöhässä ja rapsautti rimaan, ei pudonnut. Puomin kontakti ihan OK, ei täysiä, mutta hyvää vauhtia. Lähti taas hyvin leijeröintiin 15-17. Toisen viennin A:lle jätin välistä tarkoituksella ja tein poispäin käännöksen putken 19 jälkeen, ei kaunis, kun vauhtia oli taas paljon.
23-26 yritin välttää kääntymisen väärään putkeen kääntämällä oikealla kädellä 24 -> 25. Näin sain Kisun menemään A:lle (se oli radalla suoremmassa). Valssaamalla loppu sujui hyvin.

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Tokotreenit 31.8. ja ohjattua aksaa

PENNUT
Maus teki maahanmenoja ohjaajan "häriöstä", eli paikallaan kävelyä ja liikkumista. Maus tekee kyllä turhankin helpolla maahanmenot :) istuminen on työläämpää.
Tekniikkasiirtymisiä seiso-maahan-seiso namin avulla. Tähän käskytän "down".

Kahdeksikkoa merkkien ympäri ja perusasento 1-4 askeleen välein, johan on vaikeaa palkata koiraa yhden askeleen välein, väkisinkin tulee vähintään kaksi askelta otettua. Maus pitää paikan hyvin.

Luoksetuloa eteen istumaan tehtiin ja palkkaus taas ensin jalkojen välistä ja vielä toinen ylhäältä valuttaen. Loppuun hetsattu luoksetulo ja vapautus loppupalkalle. Vauhtia piisaa :)
--------------------------
VOI - EVL
Noudon eri vaiheita. Ensin malttia, käskytyksellä kisanomaisesti heitto, ei noutoa + liikkuri hokee eri ännenpainoilla "käsky" ja samantien toinen kapula, jonka perään ohjaaja aivastaa, ei noutoa. Hyvin pysyi Kisu paikoillaan.

Pelkkää pitoa edessä istuen. Ota, odotus 3sek, kädet kapulan ohi ylös ja alas kapulan sivuille, odotus 3sek ja luovutus. Tämänkin Kiista kesti hyvin, kerran alkoi leuat väpättää.

Loppuun nouto Ingen tyyliin, heitto-nouto ja vingutus pallolla + heitto pään yli. Tässä tein mokan ottamalla tuliterän pallon suoraan pakkauksesta, eikä se ollutkaan ihan niin kiva. Tein toiston vanhalla pallolla ja se sujui hienosti.
___________________________________

3.9. Sonjan treeni

Aamulla klo 9.00 treenasin Sonjan opastuksella. Ihan pätevää menoa, toki oli kohtia, joita hiottiin huolella. Kepeillä juoksin ensin, kuin jäykkä p**a. Käskystä rentouduin :D Lopussa kaksi ohjuria ja etupalkka. Jatkoin rataa, kuin palkkaa ei olisi ollutkaan.
Puomin Kisu teki ihan jees kaikilla toistoilla.

Maus teki myös siivekkeiden kiertoja. Sillä oli turhan paljon energiaa autossa olon jälkeen. Vasemmalla kädellä ohjaten loistavia toistoja. Oikealla ohjaten hakeutuu helpolla kohti vasenta kättä. Miten niin paljon tehty tokoa :D Vasen käsi seläntaakse ja sujui paremmin.
Malttia lähtöön ja odotuksiin on keskityttävä. Esteille pääsee vain, jos odottaa nätisti.

torstai 1. syyskuuta 2011

Inge Pihlström - tokoviikonloppu (Kiista ja Maus)

Kiistan isän (Midimys Myrre) omistaja Inge Pihlström tuli suomeen kouluttamaan tokoa. Samalla saatiin sukukokous :)
Taku, Alli, Myrre, Kiista ja Yty


Sonja & Taku, Kaisa & Alli, Inge & Myrre, Minä & Kiista ja Maus, Eeva & Yty, Jari & Ralli, Outi & Valo


LAUANTAI:
Kiista
Paikalla makuu ja Istuminen. Molemmat erinomaisia, olin piilossa.
Seuraaminen, jossa selvisi ongelmien syy. Vilkaisu koiraan on merkki pysähtyä ja liikkeelle lähdöissä "siv" on myös koiran osalta ymmärretty huonosti. Nyt pelkästään vauhtiseuruita ja palkka aina käskyn jälkeen heti.
Zetan tein välipalkoilla. Käskyn pitää tulla ennen vasemman jalan maahan osumista, jolloin koiralle jää pidemmäksi aikaa "tukijalka" ja pysähtyy rauhallisemmin.
Hyppynouto oli latteampi, kuin koskaan. Loikki juuri vähän ennen kokealle ilmaan ja tömähti suoraan selälleen maahan. Saattoi olla selkä hellänä.
Noudon palautuksen vauhtiin tehtiin testejä. Juoksi puiden taakse piiloon, kun Kiista lähti noutamaan. Heitin kapulan paksuun nurmikkoon. Ei mitään vaikutusta.
----------
Maus
Inge katsasti pentujen taitoja ja antoi hyviä neuvoja lähinnä perusasennosta ja seuruun paikasta.

SUNNUNTAI:
Kiista
Noutaminen ja palautusnopeus. Paras oli vinkupallon heitto. Normaali kisanomainen aloitus, juuri kun koira ottaa kapulan suuhunsa, pallo vinkuu ja lentää onjaajan pään yli. Vähitellen pellä vingutus ja lopulta koko liike ilman palloa. Kiista juoksee pallolle saakka kapula suussaan.
Ruutu (voi) markkeri ruutuun täysin samalla tyylillä, kuin jos menisin vain näyttämään ruudun keskustan koiralle. Top-käsky heti, kun koiran etujalat ovat ruudussa, niin ehtii pyörähtää markkerille ja pysähdys on täpäkkä.
Virelähetyksiä lähempää, käsky ja pallo samantien koiran eteen (ei yli). Samalla lailla merkille lähetyksissä.
Tunnistusnoutoa häiritsi todella kova tuuli. Ensimmäinen yritys vastatuuleen toi hajut koiran nenään jo matkalla. Toi väärän ilman haistelua.
Toinen yritys myötätuuleen ja nyt onnistui. Tehtiin vielä kahdella palikalla, jotta saisi tehdä valinnan Ingen sanojen mukaan. Tässä kävi niin kuin arvelinkin, Kiista nappasi ne molemmat ja toi mulle. Tämä liike ei vielä ole valmis tehtäväksi huonossa kelissä. Sisällä on ollut 90% onnistumisia.
Kaukokäskyt teki ihan OK. Istu -> seiso siirtymään pitää saada liike takaosalle. Jumppaa paljon, jossa etujalat pysyvät paikoillaan. Seiso -> maahan käskyn olen vaihtanut maahan-käskystä down-käskyyn.
Hyppynouto ihan super :) siihen ei mitään lisättävää.
---------------
Maus
Tälle päivälle valitsin Mausin treeniin noudon ja seuruun. Ingen mielestä nouto on hyvällä alulla. Pitoa voi kasvattaa odottamalla, että pentu nostaa kapulan uudelleen ja se toimi samantien. Maus pidensi pitoaikaansa.
Seuruusta saimme myös kehuja. Namin ja imutuksen paikkaa siirtämällä asento muuttui paremmaksi.
Inge kehui Mausia kovasti ja sen työmoraalia, kun tekee töitä, tekee tosissaan ja vain minulle.
--------------------------
Lauantaina istuttiin Kaisan luona iltaa. Hauskaa jutustelua riitti yhteentoista saakka, silloin lähdin kotiin. Mahtava viikonloppu isossa kepieporukassa :) mikäs sen hauskempaa.
Lisää kuvia GALLERIASSA.