torstai 30. syyskuuta 2010

Viikkotreenit 28.9.

©Tiina Jaakkola
Tässä ratapiirros ja olin päättänyt jo kotona, etten mene kuin esteelle 21 saakka. Siinä riitti hiomista ja erilaisia ohjaussuunnitelmia. Video kertoo enemmän, kuin 1000 sanaa :o) Keinulta vapautuskäsky on "tule" ja Tiina huomasi videota katsoessaan, että rohkaisen Kiistaa alastulolla "tule-tule"-käskyillä. Pitää kiinnittää tähän huomiota, johan siinä koira on ihan hukassa, kun lähteä ei saa ennen 2on/2off paikkaa ja ohjaaja huutelee tule-tule kuitenkin. "mennään-mennään on se oikea käsky, kun haluan nopeasti alas.

tiistai 28. syyskuuta 2010

27.9. kettistä ja hakua

Lähdin ajoissa liikkeelle, jotta ehdittiin Haunisiin ottamaan kettisesteet, eteenmeno ja ryömiminen. Tein testin tällä kertaa ja otin eteenmenon ensimmäisenä, ilman mitään valmisteluja. Siitä vaan heti kun tultiin kentälle, kuiskasin vain "missä on, mitä siellä on". Melkein livahti lapasesta, mutta käskystä seurasi 10-15 askelta ja ampaisi täyteen laukkaan eteen-käskystä. Hiukan kaarsi lopussa, mutta palasi linjalle ja eteni aivan metsän reunaan saakka. Makasi siellä ja odotti, kun minä juosta hihhuloin sen luokse ja vapautin ilman perusasentoa pallolle. Käydään ainakin kerran vielä ennen koetta kentällä ja otan lähetyksen pallolle.

Kettisesteet meni kahteen kertaan hienosti. Tikkailla tietää mennä viimeisille puolille ja pysähtyy siihen. Keinulla menee yleensä maahan, kun odottaa minua vierelle. Pituudella heitin ekalla kerralla pallon.

Kauko-ohjaus pöydillä meni nyt ihan superisti. Kuumenee niistä sen verran, että käsky + näyttö pitää tulla nopeasti, ettei oleta mitään omiaan. Kauimmaisellekin pöydälle lähtee täysillä. Merkillä saattaa ennakoida lähetyksiä sen verran, että juoksee metrin kartion taakse. Korjaa käskystä kyllä lähemmäksi. Hilluttiin hulluna hienon suorituksen jälkeen.

10m ryömiminen kartiolle oli paras ikinä. Olin itse vain vähän kumartuneena ja käsi alhaalla. Käskytän koko liikkeen ajan.

Hakutreenit Mastolla
Lähdettiin suoraan Rymättylään ja treenattiin pienellä porukalla hyvä treeni.

Hain Kiistan taas kisanomaisesti, enkä tiennyt missä mm ovat. Lähetin sinne minne siirsi katsettaan. Täysillä suoraan maalimiehelle ja hyvää haukkua. Lähdin ripeästi kohti ja Kiista palkattiin ennen kuin olin vieressä.
Takaisin lähetyspaikalle ja seuraava lähetys vasemmalle. Taas löytyi nopeasti, palkka suht lyhyestä haukusta ja kuljetusta kohti keskilinjaa.
Edettiin keskilinjalla ja nyt kivat motivaation nostattaja-haamut vilkuttivat molemmilta puolilta. Käytiin alussa ja ripottelin vähän nameja maahan, jottei ihan repeis innosta. Lähetys taas ensin Kiistan valitsemalle puolelle ja kadonnut mm löytyikin heti. Kuljetusta kohti keskilinjaa, siitä otin Kiistan ja lähetin toiselle puolelle. Taas löytyi hyvin nopeasti, haukkui kunnes ehdin lähelle ja palkkaus kuitenkin ennen kuin olin ihan vierellä.

Haltuunottoja ei otettu tänään ollenkaan. Hyvää mieltä ja motivaation nostoa :D ihan kuin sitä paljon ees tarvis nostaa tässä lajissa. Kiista etenee todella lujaa metsässä ja se rakastaa etsiä, sekä löytää. Haukku raikaa moitteettomasti ja pitkään. Vähän kiertää mm haukkuessaan. Tähän asiaan palataan uudelleen kokeen jälkeen. Ei kuitenkaan loittone maalimiehestä.

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

TSAU:n kisat 26.9.10

Tuomarina Asko Jokinen

Ensimmäinen rata hyppäri ja siitä HYL
Ohjauksessani tuli pari totaali virhettä ja siihen se kosahti. Koira oli kyllä hyvin kuulolla ja meni taas minne ohjasin.

Toinen oli agirata ja siitä 0 sij. 3. aika 32,06s. (41)
Lähdin edellisen radan virheistä suivaantuneena radalle tosi fiiliksissä ja kunnon agre päällä. A:n kontakti oli nopea ja hyvä, keinun vähän hidas. Pysähtyi kuitenkin. Kepit olis voinu olla nopeammat. Ohjautuvuus taas ihan superia ♥ Ilman hidasteluja...hmmm :D

Tässä nollan tehneet koirakot:
1 212 borcol Gaia Tending Kayo Jouni Orenius TSAU 30,14 0 -10,86 LUVA
2 224 borcol Turo Tending Dewin Timo Haapanen TSAU 30,15 0 -10,85 SERT
3 232 auskel Kiista Kelmi Minäminäminä Taina Westerholm ATT 32,06 0 -8,94 LUVA
4 231 borcol Ready Mcsanikan Always First Agneta Andersson HANKO 33,58 0 -7,42 LUVA
5 228 porves Tuuba Mountainhead's Dockside Mau'i Hanna-Riikka Hartikainen ATT 34,52 0 -6,48 SERT
6 215 belpag Jojo High-Spirited Witamin Tuija Soini ATT 36,36 0 -4,64


torstai 23. syyskuuta 2010

PK-tottis ja loppukoe

...tai jokainen teki valitsemiaan osia kokeesta. Kiista teki, jäävät + luoksetulot, esinenoudon, eteenmenon ja ryömimisen. Mä luulin, ettei IPOR-A:ssa olisi ryömimistä :/ sen treenailu on jäänyt minimiin. huoookauuus !

Alkuun ryömiminen, sitä pitäisi tehdä kokeessa 10m. Laitoin namin Kiistan nähden tötsän taakse ja vetokäsi alhaalla tehtiin kohtuullista matoilua. Tätä treenaamme nyt joka päivä.
Jäävät: Kiistan seuruu oli kohtuu hyvää. Seisomaan jäi hyvin ja pysyi sen 30 askeleen verran paikoillaan. Tuli kutsusta hyvää laukkaa suoraan eteen.
Istuminen olikin sitten taas vaikeampaa, jäi seisomaan useamman kerran. Tein vähän seuruuta kaarevilla urilla ja pyysin istumista ja palkkasin heti. "ai niin tää, oisit heti sanonut" ! Istui hyvin paikoillaan 30 sakeleen verran ja kunnes palasin vierelle.
Maahanmeno onnistui kuten seisominenkin ja hetsasin vähän luoksetuloa.
Henkilöryhmä otettiin mys. Iporissa ryhmä kävelee myötäpäivään ja mukana on yksi koira, näin myös nyt. Kiista ei edes vilkaissut ketään. Pysähdys ennen ryhmää, läpikulku ja takaisin, pysähdys ryhmän keskellä, lähellä jotain ihmistä.

Käyttöesineenä meillä on mun vanhat haskat sisäkkäin ja se lentää hyvin 10m. Palautuksessa lähdin juoksemaan ja otin vauhdista luovutusasentoon.
Eteenmeno: vein namikupin kentän laidalle. Eka kerta eteni kaarevasti ja annoin toisen käskyn. Toinen toisto hieno.

Paikkamakuussa oli toisen koiran suorituksen ajan hyvin. Ehkä me opimme kokeessa paljon uutta, nyt kaikki tuntuu vielä vähän vieraalta. Miksei pelkästä iporista löydy selkeitä ohjeita mitä kokeessa tehdään ja miten. Nyt yritän tallentaa lahoon päähäni kaikki Kaisan hyvät neuvot.

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Viikkotreenit


Tällaisen tehtävän oli Tiina meille suunnitellut. Tiesin heti, mitkä kohdat tekee tiukkaa.

Oikeaa rytmiä ja ohjaustapaa haettiin heti kolmosella. Parhaitan sopi pyörityksellä, kun teki sylivekin ennen hyppyä (3). Puomin kontakti liian hidas taas, sieltä hyvin putkeen 5. Kuutossarjalla työstettiin myös homman sujuvuutta.
Ongelmia tuli 8-10 setissä. A oli "pahasti", enkä päässyt vetämään Kiistaa hypylle 9. Putkijarrutuksella sitten kääntyi, mutta liikaa ja tömähti A:lle. Yritin juosta A:n ja ysin välistä, mutta siinä sai vauhtia ihan hirveästi ja meni entistäkin lujempaa 10-putken väärään päähän. Aivan ensimmäinen kerta onnistui ihan hyvin, mutta mun persjättö ennen A:ta myöhästyi ja sain Kiistan 8-putkeen uudelleen. Lopulta sain onnistumaan, tosin ei niin tyylillä ja jatkettiin rataa.
Loppurata kyllä meni puhtaasti, mutta takaaleikkaukset kolmella viimeisellä esteellä teetti pikkusen loivat kaarteet. Se vielä uudelleen ja loppu hyvin.

Herranjestas tuli kuuma. Onneks meillä oli hallivuoro, mutta kosteus oli valtava ja Kiistakin läähätti kieli maassa. V-e-t-t-ä !! Loppujäähdyttelyyn sateeseen ja kuivauksen jälkeen BOT-verkko Kiistalle.

tiistai 21. syyskuuta 2010

20.9. hakutreenit Haunisissa

Kiistalle tein kisanomaisen treenin 100 x 200m alueella. En tiennyt mistä mm löytyy, eli koko alue piti pistottaa huolella.

Lähetin ensin myötätuuleen ja ylämäkeen. Hosuin lähetyksen kanssa enkä ottanut Kiistaa kunnolla sivulle. Se luki lähetykseni vinoon, huusin takaisin ja nyt lähti hyvin. Eteni suoraan vasempaan etukulmaan, josta mm löytyi. Haukkui hyvin ja minä KÄSI YLÖS ja juoksin näytölle. Kaisa mukana tuomarina. Tein taas pienen pisteitä vähentävän virheen, kun pyysin Kiistan sivulle niin, että se pakitti metrin. :( PITÄÄ MUISTAA MENNÄ LÄHELLE !

Kuljettiin takaisin keskilinjalle ja lähetin oikealle melkein samasta kohtaa, kuin eka lähetys oli vasemmalle. Kiista eteni taas hyvin suoraan syvälle, siellä kulki aluetta eteenpäin melkein 50m ja kääntyi kohti keskilinjaa. Huusin jo takaisin, mutta riemukseni ei tullut, koska oli saanut hajun. Mm löytyi n.30m. Lyhyt haukku ja mm kuljetti pätkän, josta kutsuin luokse. Palattiin takaisin ja lähetin uudelleen oikealle siitä laatikon puolesta välistä, mikä jäi tutkimatta. Kiista tarkasti alueen lyhyesti, tiesi alueen tarkastetuksi syvemmältä.

Vasemmalle ei lähtenyt kunnolla, pyysin takaisin ja lähetin uudelleen. Tarkasti alueen tyhjäksi.
Edettiin keskilinjaa jonnekin 175m ja lähetin vasemmalle. Kiista työsti hyvin ja löysin viimeisen mm. KÄSI YLÖS ja lähdimme näytölle. Palkkaus vähän ennen, kuin olimme vieressä.

Tällä kertaa tein kaikki ratkaisut itsenäisesti ilman Kaisan apua. Mahtava meininki ♥

18.9. Rauman agilitykisat




Tuomarina Henri Luomala

Startattiin Kiistan kanssa agirata ja hyppis. Agi oli ensin ja päätin, että kontakteilla seisotan vaikka menis yliajalle. Vauhti alastuloilla oli taas vähän paineistuneen hidas, mutta silti pysäytin ja kehuin kunnolla. Tiukassa kaarteessa yksi rima (16) alas. Vauhtia radalla kyllä muilta osin löytyi. Tuloksena 5 ja -3.11s kaikesta huolimatta.
Hyppikselle lähdettiin testailemaan ohjauksia. Meillä on 0-voitto jo hyppikseltä. Muurin jälkeen taitettiin renkaalle ja siitä meni moni koira ohi, niin myös Kiista (rengas oli radalla enemmän pois linjalta ja 5 hyppy suorempana). Korjasin renkaalle, siitä vitonen. Sitten pitkältä kaarteelta piti ottaa hyppy7 ylijuoksuna, mutta ajoitus epäonnistui kovassa vauhdissa ja Kiista ohi esteestä. En enää korjannut, vaan jatkoimma matkaa. Rata oli hirmuisen hauska ja Kiista ei tiennyt tehneensä virheitä. Matkalla ehdin tehdä yhden hypyn jälkeen persjätön ja lähdin riskillä juoksemaan kohti keppejä, huusin vaan Kiistalle putkeen. Se teki työtä käskettyä ja selvittiin loppuradasta kunnialla. Ihan sikahauskaa, joka taisi näkyä myös yleisöön, koska kuulin kovat taputukset. Juostiin suoraan lämppäalueelle ja Kiista irtosi parinkymmenen metrin päähän, teki poikittain olevan keinun vauhdilla ja jäi tönöttään kontaktille suu naurussa :D Miksei niitä kontakteja voi radallakin tehdä noin ?
Tuloksena siis HYL

torstai 16. syyskuuta 2010

Aksaa ja tottista

Keskiviikkona oli Sonjan treeni, joka tosin jäi vähän lyhyeksi. Ulkona satoi kaatamalla ja ryhmätreenien vetäjät halusivat sisälle. Minkäs teet, me ei oltu maksettu varausmaksua B-kentästä.
Hyppiskiekuroita väänneltiin ja ansaesteitä oli ihan joka käänteessä. Kiista on nykyään niin hyvin kuulolla, se menee just sinne minne ohjataan ja aina ei ohjata ihan oikeaan paikkaan. Pientä mietintää radan kulusta ja esteiden paikoista, niin johan alkoi ohjaajakin muistaa rataa.

Tostaina PK-tottikset Kaisan luona. Aiheena eteenmenot ja jäävät. Otin jäävistä seisomisen, kun siitä ei ole juurikaan tullu otettua luoksetuloja. Ekalla kerralla seisoi pitkään, mutta 20 askeleen jälkeen meni maahan. Uusinnalla onnistui, mutta luoksetulot on nykyään liian hitaita.
Luoksetulosta jatkettiin seuruulla ja eteenlähetyksellä. No eka meni mönkään, kun Kiista ei ensin tajunnut ja sitten kun tajusi, teki matkalla pikku A:n :D "pöljä". Mutku se oli siinä niin sopivasti hollilla. Toistolla lähti hirmuista vauhtia ja tipahti käskystä maahan.
Pikkusen vaisu on Kiista tottiksissa. Ei sellaista rai-rai-meininkiä, kuin aiemmin. Pikkusievää toko-meininkiä.

tiistai 14. syyskuuta 2010

14.9. viikkotreenit


Kiista oli hyvässä vireessä ja treeni maistui hyvältä. Sillä on ollut vatsa kipeä ja vähän löysä siitä taannoisesta ripulista saakka. Tajusin sen vasta muutama päivä sitten. Aloin ruokkia ja hoitaa sitä Kaisan ohjeiden mukaan ja nyt koira on jo oma itsensä.
Rata oli kulkeva ja kiva. Alussa otin koiran kakkosesteen päädystä, vein pakkovalssilla ja jaakotuksella putkeen. Pöytä oli helppo, kun niitä ollaan tehty Haunisissa kaukoina. esteelle 6 pieni jarrutus ja pikkuperuutuksella käskytys puomille. Tästä olin ihan fiiliksissä, kun Kiista ei edes vilkaissut putkeen kummallakaan toistolla. Puomin päässä etupalkka, suoritti vauhdilla kontaktin ja pysähtyi napakasti. Vapautin palkalle ja jatkoin siitä rataa. Esteellä 9 persjättö, 11 backlap, siinä vedin liikaa ja Kiista hyppäsi esteen takaisinpäin. Teki kahdeksikon :D. Tiina neuvoi tekemään ikäänkuin kaksi takaakiertoa ja se toimi paremmin. Pituudelta ampui okserille, kun ohjaaja oli myöhässä.
Esteelle 14 olis voinut tehdä persjätön, mutta valssi luonnisti minulta paremmin tässä kohtaa. Esteen 16 kohdalla pesjättö toimi loistavasti, sain Kiistan nätisti rekaalle ja lähettämällä putkeen. 19 pakkovalssilla.
Estettä 11/14 hiottiin ja viilattiin eniten. Siihen saattoi ohjata niin monella eri tavalla. Kiva treeni taas :o) Tiinalle kiitos !

perjantai 10. syyskuuta 2010

PK-tottis 3

Liikkeestä maahan ja luoksetulo tehtiin kentällä diagonaalisesti niin, että kulmista lähti aina kaksi yhtäaikaa. Ensimmäisen maahanmenon tein 1.luokan malliin käynnistä. Kiista lähti hyvin seuruuseen ja tipahti nätisti maahan. Luoksetulo oli sellainen nätti tokojuttu. Vaihtia tehtiin lisää hetsaamalla ja kyllä se tulee.

Noudoista jokainen valitsi ensin sen, missä eniten parantamisen varaa. Meillä se on tasamaan noudon palautusvauhti. Takapalkalla ja Kaisan naksuttelulla saatiin todella hyvään moodiin myös paluuvauhti.
Seuraavaksi valitsin hypyistä vaikeamman ja se on hyppynouto. Tehtiin ensin pelkkää hyppäämistä yli metrisen esteen, juoksin itse mukana. Takajalat hipaisivat aina vähän. Lähettämällä hypylle suoriutui paremmin. Kuumui ilmeisesti liikaa mun juoksusta. No, kun otin treenihypyiltä Kiistan aina ohi esteen takaisin, niin toki tuli ensimmäisen noudonkin esteen vierestä. Kerran palautus käskyllä ja homma pelitti. Kapula 650g.
Eikä varastanut kertaakaan :)

Väliajoilla otin seuruuta riehupalkalla ja kontakti kiitettävän hyvä.

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Viikkotreenit 7.9.


Esteellä 2 sylivekki-jaakotus meni hyvin, kaarre pieni ja siivekettä hipoen. Esteelle kolme tein vähän vekkiä ja otin oikealla kädellä mukaan A:lle. Kaarre olis voinut olla pienempi. A:lta kepeille oli kaikille haasteellinen, kun 9 (14) hyppy imaisi niin voimakkaasti. Vedättämällä kohti keppejä ei onnistunut, jäämällä koiran viereen kontaktille ja lähettämällä siitä kepeille haki hyvin.
Kepeiltä yritin poispäinkäännöstä ja leijeröintiä renkaalle. Kiista ampui putkeen. Tein poispäinkäännöksen, mutta menin itse myös keppien oikealle puolelle. Hypylle irtosi kaukaa ja putkeen vielä kauempaa. Näin jäi aikaa tehdä takaakierto ja backlap esteellä 9. Tosin ekalla yrityksellä Kiista haki kepit, kun en pysynyt rintamasuunta A:lle päin.
Esteen 14 rima tipahti kerran. 15-18 ohjasin lähes liikkumatta keppien päästä ja vedin pakkovalssilla kepeille. Ennen estettä 19 vekkaus, esteelle 20 poispäinkäännös. Tätä tehtiin muutama toisto ennen kuin onnistui.
Hyvänmielen treenit :) Kiista teki hyvät kontaktit, iloisella naamalla melko hyvällä vauhdillakin jo. Kepit meni kahteen kertaan ihan OK vauhdilla, mutta sitten alkoi hidastelemaan. Toistoissa tämä ilmenee. Hyvin oli hanskassa ja kuunteli kun annoin ohjeet oikein.

torstai 2. syyskuuta 2010

2.9. PK-tottis 2.

Tänään teemana noudot. Tasamaan noudossa työstettiin palautusnopeutta takapalkalla. Kiista lähtee niin tajutonta vauhtia kapulalle, ettei palautusvauhtia tahdo saada samalle tasolle. Takapalkalla saatiin homma taas melko hyvään kuosiin.
Hyppynoudot aloitettiin 80cm esteellä ja nostettiin sitten metriin. Kapula on niin himoittava, että saan taas ottaa malttitreenit käyttöön. Ei tahdo malttaa odottaa käskyä. Namilla ja peruuttamalla ennen käskyä pysyi melko hyvin nahoissaan. Kapula 650g ja luovutukset hyviä.
A-esteellä sama ongelma maltin suhteen, nami kädessä kun heitin kapulan. Silti tahtoi painua matalaksi ja varastaa. Esteen suorittaa hyvin molempiin suuntiin ja luovutukset hyvät.

Odotellessani tein idaria. Sitä en juurikaan ole treenannut. Ensimmäinen kierros meni hienosti. Toisella kerralla ei seissyt ihan suorassa, kun tulin takaa. Otin sitä yksittäisinä harjoituksina ja sen jälkeen ringillä pysyi paremmin. Istumaanmenossa jäi seisomaan (avustaja huomautti) ja otin koko ringin ympäri seuruulla, istui käskystä nyt hyvin.

Niina-Liina Linnan koulutus 31.8.

Paraisilla KoiraKondiksen kentällä treenattiin Niinun johdolla. Kentällä on keinonurmipohja. Rata oli haasteellinen ja esteitä ratapohjassa 35. Suorituksia analysoitiin huolella ja koiraa palkattiin useasti, 4-6 esteen välein. Me tehtiin rataa kahdessa erässä, eikä päästy kuin 13 esteelle.
Tiesin jo rataan tutustumisessa, että 9-13 tulee olemaan vaikea ja niin se myös oli. Sitä kohtaa hiottiin toisen periodin koko aika. Ratapiirrosta en saanut mitenkään aikaiseksi, esteitä oli niin oaljon pienessä tilassa.
Paljon ajattelemisen aiheita ja hyviä neuvoja saatiin.