lauantai 31. heinäkuuta 2010

Luonnetesti 31.7.

Helsingin Oulunkylässä, testaava tuomari Tarja Matsuoi (ja Bengt Söderholm)

TOIMINTAKYKY +1 kohtuullinen
TERÄVYYS +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
PUOLUSTUSHALU +1 pieni
TAISTELUHALU +2 kohtuullinen
HERMORAKENNE +1 hieman rauhaton
TEMPPERAMENTTI +3 vilkas
KOVUUS +1 hieman pehmeä
LUOKSEPÄÄSTÄVYYS +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
LAUKAUSPELOTTOMUUS +++ laukausvarma

Yhteensä 172 pistettä

-Alussa tuomari leikki Kiistan kanssa paksulla oksankarahkalla, missä monien koirien hampaanjälkiä paljon. Kiista kävi halkoon kiinni kovaa koko suullaan ja tempoi oikein kunnolla. Tuomari sai peittää Kiistan silmät ja läiskiä sitä kylkiin, toinen vaan roikkui kiinni.
-Kelkkamörköä Kiista haukkui ja sen tullessa lähelle tempoi kunnolla hihnasta. Pienen odottelun jälkeen tuli kuitenkin haistelemaan mörköä, eikä pelännyt sitä enää ohituksessakaan yhtään.
-Sermin takaa hyökkäävä ihminen haukuttiin, mutta tätä Kiista ei paennut, vaan jäi nenä mun polven kohdalle. Tuli heti hyökkääjän luokse, kun ihminen muuttui ystävälliseksi. Lähti ihmisen mukaan, kun mä poistuin ja tuli täysillä luokse kutsusta.
-Kujassa pöllähtävää haamuvaatetta ei pelästynyt yhtään. Rämisevää tynnyriä pakeni remmin mitan, mutta ohituksessa meni suoraan haistamaan tynnyriä.
-Pimeä huone oli minulle suurin yllätys. Kiista ei rynnännyt suoraan etsimään, vaan jäi ihmettelemään kolmen tuomarin seisoskelua pimeydessä. Meni varmaan kolme minuuttia, ennen kuin tuli mun luokseni sokkelon päähän.
-Seinään kiinnitettynä yksin, puolusti itseään haukkumalla ja lopulta murisi tuomarin ollessa lähellä. Muuttui kuitenkin ystävälliseksi, kun tuomarikin muuttui.
-Ysimillisellä ammuttiin kaksi kertaa n.10m päässä. Ensin liikuimme kohti ampujaa ja toinen laukaus ammuttiin, kun olimme paikoillamme. Katsoi vaan laukauksen suuntaan rentona.

Tuomarit kehuivat koiraa ja sanoivat sen olevan helppo koulutettava testin perusteella. Meidän yhteistyötä kehuivat myös.

torstai 22. heinäkuuta 2010

Aivoton ohjaaja = onneton koira

Olimme Raumalla toko-kokeessa 21.7. Tuomarina Tiina Heino

Hirmuinen helle, joka oikein paahtoi metsien ympäröivälle nurmikentälle. Kiista oli jo valmiiksi kuumissaan ja kokeen kuluessa alkoi saada lämpöoireita. Minun olisi aivan ehdottomasti pitänyt keskeyttää koe siihen koiran ensimmäiseen romahdukseen. Sen verran otti koville, etten nukkunut viime yönä kuin pari tuntia aamusta. (minä, joka nukun kuin tukki aina). Tuli taas olo, etten ansaitse tuota loistavaa koiraa :o(

1. PAIKALLA MAKAAMINEN 9 (Olimme kauimmaisena ja Kiistan asento muuttui inan vinoon)

2. SEURAAMINEN 7,5 (tästä se alkoi, Kiistan asento romahti ja ilme muuttui tuskaiseksi)

3. MAAHANMENO 9 (lähti liikkeelle vaisusti)

4. LUOKSETULO 7,5 (tähän viimeistään olisi pitänyt lopettaa. Kiista käveli pysähdykseen.

5. SEISOMINEN 10

6. NOUTAMINEN 0 (lähti vauhdilla, mutta tuli kävellen ja lösähti maahan pari metriä ennen minua. Käskyjä tuli kolme, mutta nollille meni siitä, kun otin askeleita taaksepäin)

7. KAUKO-OHJAUS 8 (ekaan istumiseen vaati kaksi käskyä)

8. KOKONAISVAIKUTUS 10 (tää menee kyllä yli hilseen (?) miten tosta voi antaa täydet)
__________________________

yhteensä 154,5 p. II palkinto


Kuudesta koirasta ainoastaan yksi sai ykköspalkinnon. Me sijoituttiin toiseksi ja kolmanneksi tullut koira sai muistaakseni 141p.

maanantai 19. heinäkuuta 2010

Esineitä ja tottista 19.7.

Hakutreenit supistu kolmeen henkilöön ja päätettiin ottaa esineruutua. Metsänreuna mihin tallottiin alue, oli melko vaikeakulkuista.
Kiistalle vietiin kolme esinettä metsään. Autolla otin yhden vieraan esineen kanssa yhden noston ja luovutuksen. Koira oli kuitenkin niin intopiukeena metsän reunassa, ettei muistanut mitä piti tehdä. Se lähti ihan täysillä ja eteni liian syvälle. Huusin takaisin rauhoittelin lisää, nostettiin vielä kerran esine siitä aivan edestä. Käskytin etsimään hyvin hiljaa ja rauhallisesti, nyt oli malttia enemmän ja ensimmäinen esine löytyikin pian. Toi ja luovutti hyvin.
Lähetin toiselle ja sitä etsi vähän kauemmin, mutta löysi, toi ja luovutti hyvin.
Kolmas taisi olla liikaa, kun Kiista ei tahtonut edetä enää kunnolla ja etsiminenkin oli vähän sinne päin. Usean lähetyksen jälkeen lähdin Kiistan perään ja rohkaisin sitä. Lähti paremmin taas työstämään ja löysi esineen. Bileet jeeee, juoksin edellä tielle ja siellä Kiista luovutti esineen taas kauniisti.
Harmittaa, kun en jättänyt etsintää kahteen. Loppupalkka oli tällä kertaa uinti Haunisten altaalla ja voi sitä riemun päivää :D
___________________________________

TPH:n kentällä otin hyvää seuruuta pieniä pätkiä lyhyesti superpalkalla. Katse säilyi hyvin. Vetoleikkiä palkaksi.
Estehyppyä kolme toistoa, kun sivulle tulot tahtoi jäädä muutaman sentin vinoiksi. Viimeinen hyvä.
Noutoa otin seuraavaksi. Laitoin taakseni palkan. Normi liike, mutta ekalla kerralla vapautus palkalle heti, kun kapula oli suussa. Kiista juoksi palkalla saakka kapulan kanssa.
Toinen myös takapalkalla, mutta nyt ihan normiluovutukseen ja siitä vapautus palkalle. Toi kapulan hyvässä laukassa. jeeee !
Sitten tehtiin pöytiä ja nyt kaikki kolme työn alla. Ilman merkkikartiota kylläkin. Lähetin suoraan sivulta. Ensimmäisellä hyvin kahdelle, kauimmaiselle kääntyi kerran kysymään, mutta eteni kuitenkin hyvin pöydälle.
Toinen kerta, Kiista lukitsi "väärän" pöydän ja vaikka näytin kunnon käsimerkillä lähetyksen, meinasi ampaista väärään suuntaan. Korjaus topakasti ja nyt kuuneteli mihin MINÄ haluan koiran lähtevän. Otin eri suuntaan, kuin ensimmäisellä kerralla. Kauimmaiselle pöydälle eteni hienosti.
Kettisesteet tehtiin myös ja loistavasti menikin kaikki. Kiista muistaa jo itse pysähtyä tikkaiden lopussa ja osaa odottaa nostoa alas. Pituuden otin lelun heitolla.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

TSAU:n juhannuskisoista videot

Perjantaipäivän videot liitetty tuonne alemmas. Lauantain voittorata ei ole minun kameralla. Se tulee tänne myöhemmin, jos vaan saan sen.

perjantai 9. heinäkuuta 2010

Partiointia 9.7. Vanto

Oltiin kolmestaan, Kaisa, Terhi ja minä. Treenisuunnitelmat sen mukaan. Kiistalla otin partiointia ja kaksi ukkoa, joista toinen umpipiilossa.
Kuljin tietä pitkin jonkun matkaa ennen, kuin mentiin metsään. Lähetin Kiistan ja se sai lähes seisovassa helteessä hajun aivan käsittämättömän kaukaa ja juoksi suoraan maalimiehelle. Mä juoksin pitkän matkaa vaikeakulkuista metsää ja Kiista ehti haukkua raivoisaa paukutusta ainakin 30. Tulin aivan Kaisan eteen ja Kiista lopetti haukkumisen vasta, kun pyysin sivulle.
Lähetin Kiistan etsimään vielä tyhjän alueen. Kutsuin kaksi kertaa ja lähettelin vauhdista, etenimme koko ajan lähemmäs aluetta, missä umppari oli. Kiista etsi järjestelmällisesti ja lähti aina minne lähetin. Umppari löytyi ja haukku oli kuulemma alkanut heti. Kiista kuitenkin tarkisti haukkuessaan piilon molemmat päädyt. Annoin palkkauskäskyn nyt vähän kauempaa.

Mahtavaa työstöä ja raivokasta haukkua.

torstai 8. heinäkuuta 2010

Hierontaa 8.7.

Tanja Kotti hieroi Kiistan tänään. Kiista kaatui juhannuskisoissa ja meneehän se niin lujaa aina, että treeneissäkin lähtee useasti jalat alta. Jumia oli yläselässä, rintarangasta lantioon. Oikea etulapa ja sen taus olivat myös jumissa.
Tänään jätetään tottis treenit väliin ja tehdään taas lenkki yöllä, kun vähän viilenee. Juoksua odotellessa pidetään reilu tauko myös aksailusta.

Agirotu 2010

Käväistiin polttavan helteisellä Teivon radalla. Startattiin ainoastaan joukkueessa. Menestystä ei tullut viime vuoden tapaan (kiitos mun nurmeen kiinnittyneille jaloille). Kaaduin heti toisella esteellä kipeästi, mutta kömmin nopsaan ylös ja juoksin radan läpi hammasta purren. Polvet ovat kuin violetit vesimeloonit ja oikean käden peukalon kävin kuvauttamassa. Onneks ei ollut murtumaa, paha revähdys vain. Jänteet saatetaan tutkia vielä myöhemmin uudelleen, ellei kipu häviä parissa viikossa.

perjantai 2. heinäkuuta 2010

Toko treenit 1.7.

Teemana seuruu ja jäävät. Alkuun neljän tötsän pujottelua kulmittain itsenäisesti. Sitten Kaisan käskyttämänä seuruukaaviota. Kiista kuulemma tekee täyskäännökset vasempaan hyvin, normi käännös vasempaan menee myös hyvin, mutta käännöksen jälkeen katse aina laskee. Nyt otettiin uudelleen niin, että kaksi-kolme askelta käännöksen jälkeen nami suuhun.

Sitten kaikki neljä koirakkoa asettuivat omiin kulmiinsa ja Kaisa keskelle neliötä. (neliö oli melko suuri). Kaikki yhtäaikaa lähtivät hitaassa käynnissä kohti Kaisaa ja kääntyivät metriä ennen. Takaisin ensin normi seuruuta muutama askel, sitten juoksuun ja siitä vapautus.

Lopuksi neljä tötsää ja pellon reunaan eteenmenopalkka (pallo). Seuruuta poispäin palkasta. Ekalla tötsällä seisominen, ohjaaja kiersi seuraavan tötsän ja palasin koiran viereen. Liikkeelle ja seuraavalla tötsällä maahanmeno, ohjaaja kiersi seuraavan tötsän ja palasi koiran viereen. Liikkeelle ja seuraavalla tötsällä istuminen, ohjaaja kiersi seuraavan tötsän ja palasi koiran viereen. Liikkeelle ja viimeisen tötsän kierto, n.10 askeleen seuruu, josta eteen lähetys.
-Kiista teki ekalla kerralla hyvin istumiseen saakka, siinä meni maahan. Toinen kerta hyvin, pientä ennakointia ennen istumista ja annoin toisen seuraa-käskyn.

Tässä voi käyttää palkkaa molemmissa päissä kenttää, jotta koira ei tiedä mihin suuntaan eteen-käsky annetaan. Tai sitten ottaa jäävät kohti eteenmenopalkkaa.

Sonjan treeni 30.6.

© Eeva Ylinen
(taas ryöstetty Eevan tekemä ratapiirros treeneistä, olempas härski ihminen)

Mustat Kelmit koolla, Hoppu, Yty ja Kiista. Mentiin halliin varjoon ja ovet auki. Vähän kulki ilma ja keinonurmi on mukavampi, kuin pölyttävä kivituhka kentällä.

Rata vaikutti haasteelliselta, mutta kivalta. Takaakiertoja, keinulla ohijuoksu persjätöllä, keppikulma haasteellinen. Näissä ei kuitenkaan ongelmia, vaan Kiista meni puhtaasti. Kepeille olisi pitänyt jättää koiraa, jotta jatko luonnistuisi paremmin. Sitä Kiista ei vielä kestä, eikä jääty kauheasti hinkaamaan. Vaikein kohta minulle ohjaajana oli takaatyönnöt 16-17, olen niissä aina vähän myöhässä. Pitää ryhdistäytyä ja treenata niitä enemmän, jarrutusta ekaan hyppyyn kohti ja lelun heitto välistä. Yksi takaakierto sujuu, mutta useampi ei enää kunnolla.
Kontaktit OK, eikä edes kovin hitaat.

Kiitos Sonja taas :o)